Ξύλινα παιχνίδια. Μία παιδαγωγική υπεραξία

 



    Δεν είναι λίγες οι φορές που η επιλογή του κατάλληλου παιχνιδιού παιδεύει τους νέους γονείς. Καθώς οι απαιτήσεις για την παροχή εποικοδομητικών μέσων απασχόλησης των παιδιών αυξάνονται συνεχώς, είναι πλέον απαραίτητη η διεξοδική έρευνα εκείνων των παιχνιδιών που θα προσφέρουν στα παιδιά όχι μονάχα διασκέδαση, αλλά και μάθηση. Προσπαθώντας λοιπόν κανείς να βρει εκπαιδευτικό υλικό και παιχνίδια που να ανταποκρίνονται στις ανάγκες της σύγχρονης παιδαγωγικής, είναι βέβαιο ότι θα ανακαλύψει ένα νέο, καινοτόμο προϊόν. Ο λόγος γίνεται για τα ξύλινα παιχνίδια, που όλο και περισσότερο κατοχυρώνουν μία θέση στα mast have ενός νέου γονέα.

    Τα οφέλη των ξύλινων παιχνιδιών είναι πολλαπλά. Ειδικότερα, εκτός από την ψυχαγωγία του παιδιού, μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη της περαιτέρω υποβάθμισης του περιβάλλοντος. Υιοθετώντας μία φιλοσοφία προσανατολισμένη στην αειφορία και τη βιωσιμότητα, πλέον έχουμε τη δυνατότητα να μεταλαμπαδεύσουμε στα παιδιά την περιβαλλοντική ευαισθησία.

    Επίσης, τα ξύλινα παιχνίδια ενισχύουν την ανάπτυξη των δημιουργικών και γνωστικών δεξιοτήτων του παιδιού. Εγείρουν τη φαντασία και την εφευρετικότητα, καθώς το παιδί συμμετέχει ενεργά στη συναρμολόγηση, το στήσιμο και τη σύνθεση των παιχνιδιών. Η μάθηση κατορθώνεται μέσα από έναν παιγνιώδη τρόπο ενώ ταυτόχρονα προσφέρεται στα παιδιά η επαφή με ένα υλικό που μόνο η φύση μπορεί να τους χαρίσει.

    Στα χέρια των παιδιών, το καλαίσθητο ξύλινο παιχνίδι, μεταμορφώνεται, παίρνει νέες διαστάσεις, ρόλους και μορφές. Έτσι, ενισχύεται το συμβολικό παιχνίδι, το οποίο τροφοδοτεί τα παιδιά με φαντασία, βελτιώνει τις γλωσσικές τους ικανότητες και ενισχύει την λεκτικοποίηση των συναισθημάτων τους. Επιπροσθέτως, η λεπτή κινητικότητα των παιδιών εξασκείται και εξελίσσεται μέσω της καθημερινής επαφής τους με το ξύλινο παιχνίδι.

    Δεν θα μπορούσαμε να παραλείψουμε την αναφορά μας στην ανθεκτικότητα του ξύλινου παιχνιδιού, καθώς αποτελεί έναν από τους βασικούς παράγοντες που εν τέλει οδηγούν στην εξοικονόμηση χρημάτων. Κυρίως στην εποχή της ενεργειακής και οικονομικής κρίσης, είναι σημαντικό να μειώσουμε το οικολογικό μας αποτύπωμα, αποφεύγοντας παιχνίδια που κατασκευάζονται από μη οικολογικά υλικά, σπάνε, διαλύονται με το πέρασμα του χρόνου και καταλήγουν να αποτελούν ένα ακόμη απόρριμμα.

    Κάτι ακόμη που κάνει τα ξύλινα παιχνίδια την πιο κατάλληλη επιλογή για τους νέους γονείς, είναι η φιλοσοφία που πρεσβεύουν, η οποία είναι βασισμένη στην μοντεσσοριανή παιδαγωγική. Όλες οι εκπαιδευτικές αντιλήψεις της σπουδαίας παιδαγωγού Μαρίας Μοντεσσόρι περικλείονται στο βαθύτατο πιστεύω της ότι «Αν δεν κατασκευάζονται αντικείμενα κατάλληλα για τα παιδιά, τότε ας τα κατασκευάσουμε εμείς».

Αθανασίου Δέσποινα

Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας- Εκπαιδευτικός

1η Δημοσίευση στην εφημερίδα "Θεσσαλία" στις 09/12/2022

Δημοφιλείς αναρτήσεις