ΤΟ ΑΛΛΟ ΣΟΥ ΜΙΣΟ ΕΙΣΑΙ ΕΣΥ!

 

            Εκεί έξω υπάρχουν αμέτρητες επιλογές συντρόφων, εκατοντάδες ευκαιρίες για νέες γνωριμίες, εκατομμύρια άνθρωποι που θα μπορούσαν να μας προσφέρουν συντροφιά. Όμως, εμείς αγωνιωδώς αναζητούμε τον ένα και μοναδικό έρωτα της ζωής μας. Το άλλο μας μισό. Ωστόσο, είναι οξύμωρο το γεγονός ότι ορισμένες φορές μόλις πιστέψουμε ότι βρήκαμε το άλλο μας μισό, το πονάμε, το πληγώνουμε και το καταστρέφουμε. Άραγε γιατί οι σύντροφοι ματώνουν το άλλο τους μισό; Αυτό δεν είναι κομμάτι του εαυτού τους; Δεν τους συμπληρώνει; Ή μήπως τελικά αυτός ο σύντροφος δεν είναι ο κατάλληλος;

Ψάχνοντας το άλλο μας μισό εκεί έξω, δεν μας έμεινε χρόνος να βρούμε το μέσα μας. Το πρόβλημα λοιπόν δεν πηγάζει από τον άλλο άνθρωπο, αλλά από εμάς τους ίδιους. Μη έχοντας αγαπήσει κάθε πτυχή του εαυτού μας, είναι αδύνατον να αγαπήσουμε το σύντροφό μας. Μη έχοντας αποδεχθεί την ευαλωτότητά μας, είναι ακατόρθωτο να αντέξουμε τα ψεγάδια του ερωτικού μας συντρόφου. Επομένως, θα θεωρηθεί κάτι παραπάνω από ανούσιο εάν συνεχίσουμε να αναζητούμε το άλλο μας μισό εκεί έξω. Με άλλα λόγια, η εσωτερική αναζήτηση αποτελεί το δρόμο που ο καθένας αξίζει να ακολουθήσει, ώστε τελικά να σχηματιστεί το ολοκληρωμένο κομμάτι του εαυτού του. Ρίχνοντας φως στα σκοτάδια μας, γιατρεύοντας τις πληγές μας και αγκαλιάζοντας τους μεγαλύτερους φόβους μας, ίσως καταφέρουμε να βρούμε τον εαυτό μας, το άλλο μισό του οποίου κρυβόταν βαθιά μέσα μας. Νιώθοντας εσωτερική πληρότητα λοιπόν, θα μπορέσουμε να πάψουμε να προβάλουμε στο σύντροφό μας τα προσωπικά μας άλυτα συμπλέγματα και θα φτάσουμε ένα βήμα πιο κοντά σε μία σχέση που χαρακτηρίζεται από σεβασμό κι αποδοχή.

Κλείνοντας, αξίζει να ειπωθεί ότι και η ίδια η κοινωνία, μέσω των κοινωνικών της κατασκευών, είναι ακόμη ένας καθοριστικός παράγοντας που διαχωρίζει το αποδεκτό από το απαγορευμένο, το υγιές από το νοσηρό και εν τέλει χαρακτηρίζει μία σχέση ως ευτυχισμένη ή παθολογική. Σε εκείνο ακριβώς το σημείο η συμβολή όλων μας είναι απαραίτητη, ώστε να πάψει πλέον ένας άντρας που κλαίει να θεωρείται αδύναμος, να σταματήσει να μοιάζει λιγότερο ελκυστική μία γυναίκα με παραπάνω κιλά,  να λογίζονται τρελοί δύο σύντροφοι που επισκέπτονται έναν ειδικό ψυχική υγείας ώστε να βελτιώσουν την ποιότητα της σχέσης τους ή παράξενο ένα ομοφυλοφιλικό ζευγάρι. Ίσως εάν επιτευχθούν τα παραπάνω, οι ερωτευμένοι θα μπορούν να γιορτάζουν κάθε μέρα τον έρωτά τους και όχι μονάχα του Αγίου Βαλεντίνου. 


Αθανασίου Δέσποινα

Εκπαιδευτικός- MSC Συμβουλευτικής Ψυχολογίας

1η δημοσίευση του άρθρου στην εφημερίδα "Θεσσαλία"

Δημοφιλείς αναρτήσεις